6 Redenen waarom krachttraining beter is dan cardio

6 Redenen waarom krachttraining beter is dan cardio

Je staat uren op de loopband maar hebt het gevoel dat je er geen meter mee opschiet.. En niet alleen omdat je letterlijk op dezelfde plek blijft. Waarom doe je dat?

Ik zie het helaas steeds vaker in de gym. Fanatiekelingen die met de meest goede bedoelingen binnen wandelen om vervolgens een uur lang zwetend en kreunend hun tijd te verdoen op een geestdodende zielleegzuigende cardio machine. Mede door het idee dat krachttraining alleen maar voor de creatine slurpende, tanktop dragende jongemannen van onder de 30 is die als ambitie hebben zo groot te worden als de one and only Mr Olympia Phil Heath. Krachttraining lijkt hartstikke eng en onnodig op het moment dat je alleen een paar kilotjes kwijt wilt.

 

Maar dat is dus niet zo!! 

Lees hieronder 6 redenen waarom je JUIST krachttraining moet doen. 

 

  1. Meer vetverbranding in een korte tijd

Cardio is voor afvallen en krachttraining is voor aankomen. Treurig genoeg is dit nog altijd de informatie die in de rondte gaat bij onwetend fitness beoefenend Nederland. Natuurlijk is het zo dat je vet verbrandt tijdens roeien, crosstrainer of loopband.. Maar hoeveel?? Mocht je in goed tempo een uur lang op de fiets zitten met een weerstand van standje Zuid-Limburg en behoorlijk doortrappen, mag je alsnog blij zijn als je 600 kcal van je zwemband af hebt weten te burnen.

 

Krachttraining kan daarentegen veel meer energie kosten. Simpelweg doordat je je lichaam uitdaagt om oefeningen te doen waarbij het ECHT aan de bak moet. Vaak geef ik als voorbeeld een squat met de stang achter in de nek en pak m beet 10kg aan weerszijden. Dat is niet iets wat je lichaam dagelijks moet doorstaan. Lopen en fietsen dat kent je lichaam inmiddels wel… Verbranden van vet betekent verbruiken van energie. Dus zorg dat trainen je veel energie kost!

Start met simpele oefeningen en voel zelf de heerlijke natheid op je voorhoofd en het snakken naar zuurstof!!

 

  1. Een hogere verbranding in rust

Niet alleen ‘tijdens’ krachtoefeningen zorg je dat je meer verbrandt. Nadat je door het stof gaat bij bijvoorbeeld het deadliften van je eigen lichaamsgewicht, zal je lichaam zeker een hele dag moeten herstellen. Het herstel hiervan kost een hoop energie. Eiwitten zijn bijvoorbeeld nodig om spiervezels te repareren. Hierdoor ligt je totale vetverbranding in rust een stuk hoger dan wanneer je alleen cardio doet. Kan je nagaan, dat je ‘s avonds bij het kijken van Temptation Island Vips nog steeds meer calorieën verbrandt dan normaal.. :D.

 

  1. Je krijgt een betere conditie

Om een betere conditie te krijgen, zal je je hartslag omhoog moeten krikken. Door een uur matig intensief te bewegen, al doe je het elke dag, wordt je conditie niet heel veel beter. Krachttraining is de manier om je hartslag omhoog te krijgen. Kies voor een oefening de juiste gewichten. Lees: Gewichten die je niet vaker dan 15 keer omhoog kunt duwen/ naar beneden kan trekken etc. Je lichaam heeft in korte tijd veel zuurstof nodig om naar de spieren te sturen. Hierom zal je hart sneller moeten werken om zuurstof via het bloed bij je spieren te krijgen. Dusssss gaat je hartslag omhoog!

 

  1. Je krijgt sterkere spieren

Een inkoppertje dacht ik zo :D. Van krachttraining, jawel, krijg je sterkere spieren! Hoewel het voor jou misschien niet van toegevoegde waarde lijkt, omdat je ‘niet per se breed wilt worden’, heb ook jij iets aan sterkere spieren. Op latere leeftijd krijgt iedereen last van sarcopenie. Een mooi woord voor ‘je begint bejaard te worden dus zeg maar goodbye tegen je spieren’. Wil jij ook op latere leeftijd mobiel blijven en je eigen boodschapjes blijven dragen? Krachttraining it is! Probeer niet alleen het effect van krachttraining op het uiterlijk op te merken, maar ook op de spierfunctie!

 

  1. Je krijgt sterkere botten. 

Iets wat je niet zo snel achter krachttraining gezocht had misschien. Je krijgt er sterkere botten van. Botten bestaan uit levend weefsel wat voortdurend wordt opgebouwd en afgebroken. Daarom kunnen je botten ook broos worden bij calciumtekort en heb je een grotere kans op breuken. Sommige krachtoefeningen zorgen ervoor dat botten ‘in elkaar’ geduwd worden. Hierdoor ontstaat een grotere botdichtheid oftewellll sterkere botten.

 

  1. Het is niet saai.

Misschien wel de beste reden die ik kan aangeven. Cardio is zo verdomde saai :(. Nogmaals, de tijd die je ervoor kwijt bent met wat je ervoor terug krijgt is niet helemaal in balans in mijn ogen. Mocht je doelstelling een duurloop zijn en moet je daarvoor wel langere tijd cardio doen, ga dan lekker naar buiten! Pak je nog een beetje vitamine D en kom je lekker mentaal tot rust in dit toch al drukke bestaan. Maaarrrr das puur mijn eigen mening 🙂 

2019-08-18T20:05:55+00:00
×