Eiwitshakes, heb jij ze wel echt nodig?

Eiwitshakes, heb jij ze wel echt nodig?

Het is helemaal hip om de sportschool te verlaten met een shakie in je hand en een schattig rietje in je mond. Ze zijn best prima weg te slurpen het is toch goed voor je spieren!

Maar zo een shake, heb jij die nou echt nodig??

 

Wat is dat eigenlijk, zo een shakie?

Een shake wordt gemaakt door middel van eiwitpoeder, vaak ‘whey’ of ‘wei’ eiwit. Deze zogeheten wei is een afbraakproduct wat vrij komt bij de productie van kaas en werd vroeger gewoon hoppelatee in de natuur gedumpt.

Toen er strengere milieuregels kwamen en iets anders met het goedje moest gaan gebeuren, kwamen een aantal gymrats er achter dat dit spulletje superrijk was aan eiwit. Het werd gedroogd en voila er was poeder. Simpel he. 

Bij deze wil ik dan ook even wat kwijt tegen iedereen die zegt: ‘Nou voor mij geen shakes en dat soort dingen hoor ik hou het liever zo natuurlijk mogelijk en ik wil niet zo een opgeblazen figuur worden’….

 

STEL JE NIET ZO AAN, HET IS EEN NATUURLIJK VOEDINGSMIDDEL ūüėÄ

Hoeveel eiwit zit er in zo een fantastisch fijne shake? 

Als je ooit in je leven een grote pot eiwitpoeder hebt gekocht, dan weet je dat er ergens in die grote pot een klein maatschepje te vinden is. En dat het een hartstikke leuk spelletje is om (liefst samen met vrienden of familie) op zoek te gaan naar die maatschep!! Maar goed..

Bij de meeste eiwitpoeders zit er in 1 zo een maatschep, tussen de 25 en 30 gram eiwit. En waarom 25 tot 30 gram??

Er zijn tal van onderzoeken die zeggen dat krachtsporters 25 tot 30 gram eiwit per 2 uur kunnen opnemen in het lichaam. Ik ga hier later nog wel een keer over schrijven maar dan weet je in ieder geval waarom er zoveel in zit.

Oke cool, 25 tot 30 gram. Maar hoeveel heb je nodig?

Tijdens mijn opleiding tot Di√ętist leerde ik ook de richtlijnen voor eiwitbehoefte. Gemiddeld heeft iedereen 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Actieve krachtsporters daarentegen hebben meer nodig. Ongeveer 1,5 gram¬†eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Daar zal ik ff wat voorbeelden bij geven.

 

Fred die niet actief sport en geen huge ass bro wilt worden, weegt 80 kilo en heeft nodig:

80x 0,8g = 64 g eiwit per dag.

Raymundo (ik weet ook niet hoe ik daarbij kwam) wilt WEL graag muscleman 2018 worden, gaat daarom dagelijks naar fitforevergym365 Maastricht en weegt 65 kilo. Hij heeft nodig:

65x 1,5 = 97,5 g eiwit per dag.

 

Sommige onderzoeken vertellen dat krachtsporters zelfs nog meer beestachtig worden van 2g eiwit per kilo lichaamsgewicht. Naja dan doe je dus je gewicht keer 2.. dat snap je.

 

Is het dan moeilijk om voldoende eiwit binnen te krijgen…?

 

Ik kan daar een vrij kort en bondig antwoord op geven. Nee, dat is niet zo heel lastig. In Nederland eten we veel zuivel. Inwoners van andere landen kunnen ons daarom zo nu en dan wel bestempelen met de titel kaaskoppen. Ja dat doen ze.

Ook eten we regelmatig vleeswaren en vlees/vis tijdens het avondeten. Om een beeld te geven van hoeveel eiwit je per dag kan binnenkrijgen heb ik een voorbeelddagmenu gemaakt:

 

Een schaaltje halfvolle yoghurt met 2 eetlepels muesli en een gekookt eitje: 15 gram
Tussendoor een beker magere melk:                                                                    9 gram

Als lunch 3 sneetjes volkorenbrood, 2 met kipfilet en 1 met 30 + kaas:            23 gram

Tussendoor 2 volkorencrackers met rookvlees                                                    9 gram

Nasi als avondeten: 150g kipfilet met 200g roerbakgroenten en 50g rijst:       35 gram

Als snack in de avond nog een schaaltje magere kwark met wat amandelen: 18 gram

 

In totaal:                                                                   109 gram eiwit!!!

Kortom:

Het komt er op neer dat je shakes dus niet per se nodig hebt. Wel kan je het jezelf makkelijker maken door ze wel te nemen. Zie ze als een aanvulling op je dagelijkse voeding en niet als vervanging. Ook zijn ze makkelijk mee te nemen als je lang zonder koelkast zit. Eiwitrijke voeding moet meestal koel bewaard worden.

 

Wees nou slim. Ga niet vanuit je relaxte laidback yogaklasje redelijk wat centjes neerleggen voor een shake die je niet nodig hebt. Daarbij moet je er op letten dat OOK eiwitten bij een teveel aan calorie√ęn in het lichaam gewoon worden opgeslagen als zwemband.¬†

2019-08-18T20:02:48+00:00
×